Работодателски организации призовават правителството да не прибягва до повторно затваряне на

...
Работодателски организации призовават правителството да не прибягва до повторно затваряне на
Коментари Харесай

Бизнесът зове да няма повторно затваряне на градове и забрана за пътувания

Работодателски организации призовават правителството да не прибягва до наново затваряне на обитаеми места поради COVID-пандемията, тъй като това ще затрудни напредването на работна ръка и товарните транспорти.  " До сходни крайни ограничения не би трябвало да се стига, защото ще срине Брутният вътрешен продукт ", съобщи Васил Велев, ръководител на Асоциациата на индустриалния капитал в България (АИКБ). 

Според АИКБ спадът на стопанската система тази година ще бъде сред 3.5 и 5.5% според от това доколко ще се развихри втората Covid-вълна и този спад няма да бъде обезщетен през 2021 година

" Затова в Бюджет 2021 година би трябвало да се слагат положителни предпоставки за развиване, тъй че в състезанието с другите страни България да се върне в по-добри позиции след рецесията ", разяснява пред БНР Велев. Такива предпоставки са по-активни мерки за поддръжка на заетостта и приходите на работещите, както и за поддръжка на вложенията в стопанската система.

Като изцяло неверни и несъответстващи афишират работодателите ограниченията на държавното управление за повишение на минималната работна заплата от следващата година, както и повсеместното повдигане на възнагражденията в държавната и общинската администраци и нарастването на пенсиите.

" Бюджет 2021 ще е специфичен не единствено поради пандемията, само че и поради изборите ", съобщи за " Сега " Цветан Симеонов, ръководител на Българската търговско-промишлена палата (БТПП). Заради това и опасенията са, че ще сме очевидци на прекомерно раздуване на разноските.

" Не е редно в обстановката, в която бизнесът се бори за оцеляването си и за опазване на работните места, да се вършат нараствания и то с 30% на редица държавни и общински структури. Това освен, че слага под напън частния бранш, само че и не кореспондира съответно с натовареността на чиновниците в държавната администрация. По нищо не проличава в обслужването на бизнеса и жителите от администрацията, което да е главен фактор за повдигането на възнагражденията ", коментира Цветан Симеонов, който наскоро дефинира поговолното повдигане на парите за администрацията като " гуляй по време на чума ".

От търговско-промишлената палата пресмятат, че нарастването на минималната работна заплата с 6,6% от идната година ще докара до междинен растеж на минималните осигурителни прагове с към 4,5% във времена на неразбираема за бизнеса картина и вероятност.

За поредна година работодателите подлагат на критика държавното управление, че липсва обещаният механизъм за изменението на минималната заплата и премахването на минималните осигурителни прагове, които във време на рецесия се явявали допълнителна тежест за бизнеса.

Бизнесът е срещу всякакво нарастване на данъци следващата година, както и промени в данъчната система, която съгласно тях е потвърдила, че действа добре. А защото застоят и затрудненията на компаниите ще продължат и следващата година, от БТПП предлагат в бюжета да се планува известно отсрочване във времето на заплащането на някои данъци .

В същото време от АИКБ се афишират против лансираната от някои икономисти идея за освобождаване от налог облага в изискванията на рецесия. " Това няма да подкрепи най-силно засегнатите от рецесията компании, така като нямат никаква облага. Обратното, значи по-малко данъчни приходи в бюджета и оттова по-слаби възможности за поддръжка. В същото време би облагодетелствало компании, които са получили държавна поддръжка по линия на публични поръчки или монополно състояние ", разяснява Васил Велев.

Работодателските организации са разтревожени и защо ще се изхарчи новият държавен заем от 5 милиарда лева.  Сумата е много по-висока, в сравнение с е нужна за покриване на упования недостиг от 3.5 милиарда лева тази година, няма и огромни разноски за покриване на остарели отговорности. " Ако ще е за по-високи пенсии и за заплати, това също е неверна политика. При спад на икономиката и растеж на тези разноски с бързи крачки „ ще отидем към гръцки сюжет “, предизвести Васил Велев.  " Надявам се, че няма да се употребява и за оръжейни разноски. Няма причина в тази рецесия да финансираме непознати стопански системи с подобни сделки ", разяснява още той.

Балансиран бюджет или с невисок недостиг - за това упорстват работодателските организации. " Защото след това ние сме тези, които ще платим сметката чрез нови или увеличение на съществуващи налози ", посочи Цветан Симеонов. Според него, ако основните макроикономически индикатори останат постоянни, това ще е добър сигнал и за вложителите. А държавният дълг би трябвало да остане на ниски равнища и да останем измежду водачите по този критерий в Европейски Съюз.

ПРОГНОЗА

Правителството резервира упованието си от април за 3% спад на Брутният вътрешен продукт през 2020 година в есенната си макроикономическа прогноза, оповестена от финансовото министерство във вторник. През 2021 година се чака растежът на стопанската система да бъде 2.5%, което е под предкризисното равнище от 3.4% през 2019 г. 

Потреблението на семействата ще се възвърне и ще надмине равнищата от 2019 година, подкрепено от покачването на заетостта и разполагаемия приход, показва финансовото министерство. Спадът на вложенията обаче ще продължи, въпреки с по-бавен ритъм. Очаква се удобно развиване в главните ни търговски сътрудници, което ще докара до цялостно възобновяване на износа на артикули през 2021 година Прогнозата е той да нарасне с 5.6% и да надвиши равнището си от 2019 година по непрекъснати цени.

Средногодишната безработица за 2020 година се очаква да бъде 5.6%, което е с 0.6 пр.п. по-ниско от цената в пролетната прогноза. През 2021 година се чака безработицата да намалее до 5.2%.

Средногодишната инфлация за 2020 година се предвижда да бъде 1.4%, а през 2021 година да се форсира до 2.1%.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР